Programme

DecarbCities is taking place on 11-12 May at MuseumsQuartier in Vienna.

How can cities phase-out fossil fuels from the existing building stock? The main aim of the 3rd edition of DecarbCities is to fuel the ongoing debate on national and regional energy and climate plans as well as renovation strategies, as mandated by the European legislation on energy efficiency, renewable energy, and building efficiency. 
Conference Day
  • 11 May
  • 12 May
Time Duration Sessions
13:00 - 16:00 3h

Registration and Welcome coffee 

The registration process will continue during the visit to the large-scale heat pumps at Therme Wien for the participants who want to only participate in the conference. 

13:40 - 15:30 1:50min

Group 1 – Visit to the large-scale heat pumps at Therme Wien 

These 2 MW heat pumps recover waste heat from the thermal baths to supply around 1,900 households via the district heating system.

The participants will be directed toward the bus stop located close to the venue and will be transported to Therme Wien. 

Format: Site visit
14:10 - 16:00 1:50min

Group 2 – Visit to the large-scale heat pumps at Therme Wien 

These 2 MW heat pumps recover waste heat from the thermal baths to supply around 1,900 households via the district heating system.

The participants will be directed toward the bus stop located close to the venue and will be transported to Therme Wien. 

Format: Site visit
16:15 - 16:45 0:30min

Welcome – DecarbCities revisited 

What has progressed in the past 2 years? Where do we stand today?  

 

  • Jürgen Czernohorszky Executive City Councillor for Climate, Environment, Democracy and Personnel, City of Vienna 
  • Thomas Nowak, Secretary-General, EHPA 
  • Claire Roumet, Director, Energy Cities 

 

Conference room: Arena21

Format: On-stage discussion
16:45 - 17:15 0:30min

How to develop an ambitious H&C roadmap? Inspirations from Vienna  

How to replace more than 400,000 gas boilers by 2040 in the city? This session will present the plan of Vienna developed with its key stakeholders. 

 

  • Jürgen Czernohorszky, Executive City Councillor for Climate, Environment, Democracy and Personnel, City of Vienna  
  • Michael Strebl, CEO Wien Energie  

 

Conference room: Arena21

Format: Keynote
17:15 - 18:30 1:15min

Faster together! Perspectives from front-runners in Europe

This session will underline how cities from other countries, like Germany and the Netherlands, intend to implement their transitions, and how their national context is different from the Austrian one.

 

Moderator: Claire Roumet, Director, Energy Cities 

 

  • Brigitte Bach, CEO, Salzburg AG 
  • Christine Kugler, Permanent city counselor, head of Department of Climate Change and Environment, City of Munich 
  • Astrid Madsen, Energy Expert in the Netherlands, Astrid Madsen BV. 
  • Bernd Vogl, Energy Planning Department, City of Vienna 

 

Conference room: Arena21

 

 

Format: On-stage discussion
18:30 - 19:00 0:30min

Dialogue with the audience and wrap-up  – Claire Roumet, Director, Energy Cities 

Conference room: Arena21

 

Format: Keynote speech
19:00 - 21:00 2h

Networking dinner

Room: Ovalhalle

Time Duration Sessions
09:00 - 09:30 0:30min

Registration  & Welcome coffee

09:30 - 09:40 0:10min

Welcome by Thomas Nowak, Secretary General, EHPA 

Conference room: Arena21

09:40 - 10:10 0:30min

Keynote speech – Jan Rosenow, Director of European Programmes, Regulatory Assistance Projec

Conference room: Arena21

Format: Keynote speech
10:10 - 11:10 1h

High–Level Panel Debate 1: Clean is the new affordable! 

How to support the most vulnerable in the transition of the building stock on the short- and mid-term perspectives? 

 

Moderator: Hrvoje Krapanic, General Manager Environmental Readiness CEE, Daikin Airconditioning Central Europe

 

  • Raymond C. Decorvet, Senior Account Executive, Global Business Development ETES, MAN Energy Solutions Schweiz AG
  • Stephan Auer-Stüger, Member of the Vienna City Parliament 
  • Daniela Kletzan-Slamanig, Senior Economist, Austrian Institute of Economic Research 

 

Conference room: Arena21

Format: On-stage discussion
11:10 - 11:40 0:30min

Coffee break

Room: Ovalhalle

11:40 - 13:00 1:20min

World Café 

 

Roundtable discussions on existing tools/best practicesfor local players to design and roll out their strategy (technologies, planning and decision-making tools, business models, start-up ideas) 

Check the 10 World Café roundtable presentations here

 

Room: Ovalhalle

Format: Roundtable discussions
13:00 - 14:15 1:15min

Lunch

Room: Ovalhalle

14:15 - 15:15 1h

Panel Debate 2: Solutions to decarbonise multi-family buildings: let’s do it! 

This session will look at different technical solutions for the decarbonisation of multi-family buildings with gas boilers in the flats. How can it be done. What are the pros and cons and what are the costs of each solution. This will be discussed after two short presentations of projects that have been implemented recently.  

 

Moderator: Sabine Froning, Managing Director, Communication works (confirmed) 

 

Presentations: 

  • Florian Pausch, Head of Facility Management, Sozialbau AG
  • Andreas Kahr, Heat Pump Business Manager, Vaillant Group, Austria 

Panel:

  • Peter Holzer, Senior Researcher and Associate Partner, Institute of Building Research & Innovation 
  • Thomas Nowak, Secretary General, EHPA
  • Florian Pausch, Head of Facility Management, Sozialbau AG
  • Andreas Kahr, Heat Pump Business Manager, Vaillant Group, Austria 

 

Conference room: Arena21

15:15 - 15:45 0:30min

Coffee break

 

Room: Ovalhalle

15:45 - 16:45 1h

Final Panel Debate: What do we need from the EU-level? Are the proposals from the European Commission ambitious enough? 

 

Moderator: Thomas Nowak, Secretary General, EHPA

 

Introductory Speech: Ciaran Cuffe, Member of the European Parliament 

 

Panel: 

  • Marjolaine Meynier Millefert, Member of the French Parliament (confirmed online) 
  • Karl Ochsner, Chairman, Ochsner Energie Technik GmbH
  • Ciaran Cuffe, Member of the European Parliament 
  • Lisa Fischer, Programme Leader, E3G 
  • Judith Neyer, BMK 

 

Conference room: Arena21

 

Format: On-stage discussion
16:45 - 17:00 0:15min

Conclusion and Goodbye – Thomas Nowak, Secretary General, EHPA

Conference room: Arena21